Mourea 13 januari

Halvåtta lämnade bussen Raglan och skogen och tog sikte på Waitomo och grottorna istället. Halvtio lämnades vi av vid Black Water Rafting och vi hade bokat in oss på Tumu Tumu Toobing. Hade egentligen ingen aning om vad det var, bara det vi hört av vänner som varit där och av det vi hört skulle det vara ett måste. Om vi ska vara ärliga var vi faktiskt lite nervösa.. Fick fylla i ett papper innan där vi fick skriva under på att vi var medvetna om att det fanns risk för att vi skulle skada oss och till och med dö. Kändes ju lite sådär men YOLO liksom! Väl framme vid Black Water Rafting betalade vi och sedan fick vi sätta oss ner och vänta i en halvtimme. Sen dök det upp två riktigt sköna snubbar, visade sig att det var våra underjordiska guider! Tillsammans med dom hoppade vi in i en minivan och åkte cirka en kvart till stället där grottorna och utrustningen fanns. På vägen berättade de historier om området och grottorna, vissa mer sanna än andra! Det gick inte att lita på dom för fem öre! Väl vid grottorna fick vi byta om till badkläder och sen fick vi varsin våtdräkt som skulle på.. Oj oj oj! Lättare sagt än gjort, hade mer än gärna haft detta på film. Alla försökte på olika sätt, sprattlade, hoppade, slet och drog för att få upp den där sketna dräkten. Slutligen fick två stycken dra på varsin sida vilket gjorde att man lyfte från marken och dräkten gled på något enklare. Gav oss en hel del glada skratt! När väl dräkterna var på så skulle en tajt våtdräktsjacka på så när allt var knäppt så kunde vi knappt andas. Men det skulle tydligen vara så! Så fick vi alla ett par vita stövlar och en röd fin hjälm med lampa på. Sen var vi utrustade för förmiddagens äventyr!

Gick en bit i skogen innan vi kom till grottöppningen, sååå liten! En liten stege rätt ner i mörkret, and down we went! Under tiden i grottorna tog de en massa fina och mindre fina bilder och berättade historier och fakta om formationer, Glow worms och annat kul som kunde vara bra att veta eller helt värdelöst. Såna var dom! Började i grottan utan vatten, klättrade lite och kröp igenom smala gångar, sen blev det vatten, såå kallt om fötterna! Men så samlades vi i vattnet i en ring, öppnade våra jackor, höll armkrok och hukade oss ner i detta kalla vatten för att fylla våra dräkter med vatten som vi sedan stängde in och blev våran ”värme”. Annars var det klättring i och ovanför vattnet, vi hoppade från en ”klippa” i svarta ringar som vi sedan hakade i varandra och flöt längs en tunnel med massa massa Glow worms som lös i ”taket” och så var det en tjej som sjöng och vi plaskade i takt. Såå mysigt! Sen simmade vi en bit, klättrade och kröp genom mer små hål, hade ett fikabrejk i deras såkallade ”hard rock café”, fick lite varmt att dricka och en chokladfisk att äta. Mums! Sen var det mer plaskande och klättrande. Vid ett tillfälle släckte vi alla våra lampor, höll om varandras axlar och gick sakta sakta framåt och det enda som syntes var alla Glow worms i taket, magisk minst sagt! Tre timmar var vi där nere i grottorna och det var helt klart bland det bästa vi någonsin gjort. Hade gärna gjort det igen! Efter vi hade grottat klart fick vi ta en varm och skön dusch innan vi skjutsades tillbaka till startplatsen där vi fick köpa våra bilder från turen. Såå värt, Waitomo caves var värt varenda krona, utan tvekan!!

Efter detta fortsatte bussen mot en stad som heter något på O.. Bra va? Kommer inte ihåg vad den heter men vi stannade för lite mat och annat gott. Sen var det ungefär 2,5 timmars bussfärd till Roturua där vi lämnade av lite folk och hade toapaus innan vi fortsatte lite utanför staden till en stad/by som heter Mourea där vi mötte upp två från maorifolket som visade oss ett vattenfall som de berättade lite historia bakom och även pratade lite om de träd och växter som var viktiga bland deras folk. Sedan åkte vi därifrån hem till detta folk, där vi skulle tillbringa kvällen, natten och morgonen.

Eftersom detta är ett eget folk som vi skulle få lära känna så började allt med en välkomstcermoni. Kvinnorna skulle gå först och männen bakom eftersom de sätter kvinnorna högre än männen. När vi gått halvvägs in skulle vi stanna och den sista biten skulle vi tänka på våra nära och kära som inte längre är med oss. När vi gått hela vägen fram till deras ”heliga” byggnad som heter Rangitihi var vi tvungna att ta av oss skorna, tjejerna till vänster och killarna till höger. Väl inne skulle männen sitta längst fram och kvinnorna bakom, detta för att männen skulle skydda kvinnorna om det kom fiender. När vi satt oss ner så höll en av männen ett tal på maori (deras språk) och så sjöng dom en sång. Sen började det komiska.. För att bli en del av deras familj (vilket hela den här ceremonin gick ut på) så skulle vi göra något som hade ett fint ord som jag också glömt bort, men det innebar iaf att vi allihopa skulle ta familjen i hand, säga ”Kia Ora” och trycka våran näsa mot deras två gånger. Detta upprepade vi med hela familjen vilket var fem stycken. Lite halvkonstigt men roligt. När det var gjort var vi alla en familj! Då drog han lite ”regler”, så som att vi inte fick ha skor i den byggnaden, vi fick inte äta eller dricka där inne då det var respektlöst mot deras förfäder som de har kort på hängande längst fram i byggnaden. maorifolket ser nämligen måltider som nått man gör tillsammans hela familjen och äter de framför de döda så är det respektlöst då de inte kan vara där och äta tillsammans med dom.

Efter detta var det fika i matsalen, kakor, dricka och frukt! Sen höll de en liten show för oss där de sjöng sånger, spelade typiska instrument, och gjorde rörelser till musik med något bolliknande som satt fast i ett snöre. Sen fick vi vara med och dansa och sjunga lite och sedan berättade de en kärlekshistoria. Sen fick killarna gå iväg och lära sig en ritual som männen gör och vi kvinnor fick testa på att göra rörelser med den bolliknande saken i takt till musik. Och så visade vi upp det för varandra, mycket skratt vill jag lova! Sen var det gruppfoto innan vi gick och bäddade. Alla sover i deras speciella byggnad, i sovsäckar på madrasser, så himla mysigt! Men antagligen kommer det bli ett hav av snarkningar.. Hoppas på lite sömn iaf!

Efter bäddandet var det middag. Kyckling, stekt potatis, sås, ärtor och det bästa av allt, vitlöksbaguetter!! Och inte nog med det, efterrätt också. Fruktsallad, grädde och en massa choklad! Vi gick inte därifrån hungriga iaf.. Och nu har vi krupit ner i våra säckar, en av kvinnorna har precis berättat massa historier om folket och varför de tror och gör som de gör. Så intressant!

Det här har helt klart varit den allra bästa dagen på resan hittills, njutit och haft det fantastiskt roligt hela dagen! Nu är vi dock helt slut och det ska bli så skönt att få blunda i några timmar.. Imorgon händer mer spännande saker, godnatt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s