Lake Aniwhenua 14 jan

Efter en lyxfrukost med Maorifamiljen i Mourea så rullade bussen vidare klockan åtta imorse. Första stoppet var i Roturua där man kunde göra Rafting, nått lerspa av något slag och ett par andra aktiviteter. Vi bestämde oss dock för att spara pengarna till något som lockade mer så vi hade ungefär tre timmar att spendera i City. Först gick vi runt hela stan i princip och kollade läget, sen utforskade vi gejsrarna som Roturua är känt för. Hål där vattnet kokade och hoppade och ångan flög över vattnet som en illaluktande dimma. För usch och fy så det luktade! Inte mumma om man säger så! Men häftigt var det iaf. Sen gick vi en runda i mataffären och sen satte vi oss den sista stunden på Burgerking och utnyttjade deras fria wi-fi! Dock hann vi inte sitta så länge innan det var dags att dra sig tillbaka till bussen.

Väl på bussen så tog vi sikte på dagens slutstation. Lake Aniwhenua! Där skulle vi bo tillsammans med ytterligare en Maori-familj. Vi mötte upp John som en av dem heter och vi gick en liten vandring i skogen där han visade lite ristningar i en grotta, ett vattenfall där ålarna klättrar uppför (skulle så gärna vilja se hur det går till). Ålarna är väldigt viktiga för Maorifolket här då de jagar och äter dom. Efter den lilla vandringen kom vi fram till själva stället där familjen bor. Så himla mysigt och avkopplande! I hagarna bredvid husen går det en struts, lite rådjur och en get. Och nedanför husen breder en mysig liten sjö ut sig. När vi lämnat av väskor och så på våra rum, väldigt fräscha byggnader och sköna sängar, så fick vi lära oss hur man tillagar en riktigt Maora Hana, en festmåltid utan dess like. Kyckling, griskött, lamm, potatis och något mer stoppades ovanpå riktigt varma glödande stenar som de lagt i ett djupt hål i marken. När maten stod på stenarna så lade de blöta säckar över för att värmen inte skulle smita och sist men inte minst så öste de på en massa sand för att värmen skulle behållas och maten bli så perfekt som möjligt. Där skulle den sedan ligga i 2,5 timmar innan vi skulle kalasa på detta smaskiga!

Under tiden vi väntade på maten så spelade vi volleyboll nästan allihopa tillsammans. Väldigt roligt måste jag ändå säga, dock blev det inget vidare bra spel men vad gör det, huvudsaken är att vi hade roligt och det hade vi! Sen kunde man göra lite aktiviteter såsom att lära sig baka deras speciella bröd, väva tallrikar av något träslag eller paddla lite kajak i skön. Vi valde dock att inte göra något utav det utan fortsatte spela lite volleyboll som sedan övergick i kortspelande. Vi lärde en Irländska och en tysk kille hur man spelar Spansk skitgubbe, gick faktiskt över förväntan och vi spelade bra länge. Vi hade dock ett litet problem när de undrade vad spelet hette.. Hur sjutton översätter man Spansk skitgubbe? Blev typ Spanish old man, komiskt. Men vad trevligt vi hade, förutom att den tyska killen vann heela tiden, men men det får vi väl bjuda på!

När klockan slog sju samlades vi runt gropen för att fascineras över att maten var helt färdiglagad när de tog bort sand och säckar. Häftigt! Satte oss sedan till bords och avnjöt detta goda tillsammans med en fräsch sallad, mums! Och så fick vi efterrätt, någon slags tårta av något slag med plommonsylt, grädde och typ sockerkaka, gott gott! Ytterligare en tårta, typisk för Nya Zeeland som typ bestod av grädde, ”marräng” och så dekorerad med jordgubbar, inte illa det heller! Och inte nog med det, vaniljsås, aprikoser och två sorters melon erbjöds också. Lika mätta och belåtna idag som igår. Så gott och mysigt vi hade det. Efter maten hjälptes vi alla åt med att diska, plocka undan, torka bort, sopa och svabba golv så att det skulle gå undan. Och fort gick det! Samlades sedan utanför på terassen med tända ljus för att lyssna till lite historier kring Maorifolket. Ett syskonpar berättade med humor om deras liv och tro, det är verkligen så fascinerande och de är så trevliga och välkomnande! Häftigt att vi fick den möjligheten, inte alla som har bott hos och med Maorifolket. Tack ska dom ha!

Nu har vi hamnat i våra sängar igen, dagarna rullar på i högsta fart och imorgon är det frukost redan klockan sex. Ingen semester här inte! Full fart framåt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s